България се отказва от консервативния подход на ваксинация  със задължително

...
България се отказва от консервативния подход на ваксинация  със задължително
Коментари Харесай

Ваксината на "АстраЗенека" ще е без запазена втора доза

България се отхвърля от консервативния метод на ваксинация  със наложително опазване на втората доза при едната от имунизациите - тази на " АстраЗенека " и Оксфордския университет. Всяка получена доза от имунизацията ще бъде сложена незабавно на искащите без заделяне на втора доза, реши Националният имунизационен щаб. Според щаба решението ще форсира имунизационния развой и в него ще могат да бъдат обхванати оптимален брой искащи. 

Смяната на метода при имунизацията на " АстраЗенека " е поради по-дългия прозорец от време, в който може да се сложи втората доза съгласно извършените клинични изследвания. Според утвърдената от Европейската организация по лекалствата продуктова характерност на имунизацията втората доза може да се сложи в интервал от 4 до 12 седмици - или от 28 до 84 дни. В България щабът е решил да се приближи до оптимално оторизации период, като ще предложи на медицинските експерти да слагат втората доза до 10 седмици след първата. При имунизациите на " Пфайзер/БиоНТех " и " Модерна " периодите за втора доза са по-къси - 21 дни и 28 дни, и предприемането на сходна стъпка крие съществени опасности на фона на забавянията в доставките. България към този момент взе друго решение, което да разреши потреблението на имунизацията на " АстраЗенека " измежду оптимален брой хора. Здравните управляващи взеха решение да не лимитират използването на имунизацията до възрастовата група 55 година макар неналичието на задоволително данни за ефикасността й при по-възрастните. Ваксината на " АстраЗенека " е с най-вече поръчани бройки от България - 4,5 млн. дози, като този ред на нареждане на микса от ваксини породи разногласия. 

Решениено за всеобщо използване на имунизацията без бранене на втора доза ще докара до ускорение в пъти на темпото на имунизация в границите на един месец. Само през февруари България чака да получи общо 261 997 дози. Те ще бъдат разпределени в общо 4 колета вместо в началото оповестените три, като първата доставка от 28 800 дози към този момент дойде. Това значи броят на имунизациите дневно внезапно да скочи. До момента имунизираните в България са 57 038, като ваксини се поставят към този момент втори месец. 

Настъпват и промени в имунизационния проект. Ваксинациите на хората, включени във втора (домове и учебен сектор) и трета фаза ( служителите на сериозната инфраструктура и ангажирани с изборите лица), ще текат редом. Ангажираните в изборите ще бъдат имунизирани с имунизацията на " Пфайзер/БиоНТех " поради по-късия прозорец на слагане на втора доза, тъй че да се подсигурява отбраната на хората до деня на изборите. В трета фаза ще бъдат включени и публицистите, фоторепортерите и оператрорите поради неолходимостта от другарство с доста хора и покачвания риск. " Трета фаза ще продължи със чиновници на АЕЦ-Козлодуй, ВиК сдружения, заети в секторите превоз и връзки, работещите на първа линия полицейски чиновници и така нататък ", акцентират от щаба. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР